Alles over Gras

Mos in het gazon – Hoe kun je het bestrijden?

Mos in het gazon

 

Mos in je gazon is een ergernis van veel gazon liefhebbers. Mos ontsiert een mooi en straks gazon.

Regelmatig ontvang ik vragen van mensen die mos in het gazon hebben. Hoe ontstaat mos in je gazon en hoe kun je dit het beste bestrijden?

 

 

Mos in het gazon, hoe ontstaat het?

Mos kan ontstaan door vele factoren. Kijk bijvoorbeeld in een bos, hier groeit vaak veel mos op de bodem en tegen bomen. Dit komt doordat er weinig zonlicht de grond raakt en het daardoor meestal erg vochtig is op de grond.

Ditzelfde principe geldt ook voor jouw gazon. Ligt je gazon in de schaduw of krijgt het weinig zon door een schutting of beplanting? Mos gedijt erg goed in vochtig gras waar de zon weinig kans krijgt.

Mos kan ook ontstaan doordat je de gemaaide grasresten niet goed opruimt, waardoor er een viltlaag gevormd wordt op je gras. Zon en zuurstof kunnen niet goed bij het gras komen waardoor mos zich goed kan ontkiemen.

Als er mos in het gras zit, kan dit ook betekenen dat de bodem te zuur is. Mos gedijt erg goed in zure grond.

Waarom moet het mos verwijderd worden?

Mos neemt essentiële voedingstoffen op uit de bodem die uiteraard bedoeld zijn voor het gras. Regen en vocht blijven op het mos liggen als een deken, waardoor je gazon te weinig vocht kan binnenkrijgen. Het gevolg is dat je gazon kan gaan verdrogen en zelfs op sommige plaatsen kan gaan afsterven.

Mos in het gazon bestrijden!

Het is goed om kalk te strooien over je gazon. Kalk verhoogt de zuurgraad van de bodem, waar mos slecht tot niet door groeit. Het mos in je gazon zal verschrompelen en wordt bruin.  Je kunt de mos vervolgens weg harken of  in het voorjaar met een verticuteermachine verwijden.

Mocht het mos toch niet helemaal verdwenen zijn, dan kun je er voor kiezen om met een bestrijdingsmiddel de mos te bestrijden. Meestal kan dit d.m.v. een poeder of met een gieter uitgegoten worden. Als het mos afgestorven is, moet het uiteraard naderhand verwijderd worden.

Voor een preventieve bestrijding van mos kun je zorgen voor voldoende  lichtval van de zon op je gazon en een goede waterdoorlatende bodem.

Meer informatie ontvangen over gazon onkruid en gazon verzorgen?
Je kunt je inschrijven op ‘Gazon Geheimen‘! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over Gras en onderhoud via de mail! Klik hier om je aan te melden.

Gras Zaaien is opgericht vol passie voor een groen gazon. Op gras zaaien is alle informatie te vinden die jij nodig hebt voor jouw gazon. Tevens is er het waardevolle e-book te verkrijgen: Gras & Gazon – Het complete handboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Gras & Gazon Handboek

Gras & Gazon - Het complete handboek