Alles over Gras

Grassoorten

Grassoorten
Er is een grote diversiteit in de verschillende grassoorten. Dit, om ervoor te zorgen dat je in elke situatie wel een geschikt graszaad kunt vinden.

Leuk dat je geïnteresseerd bent om zelf graszaad te gaan zaaien. Als je graszaad koopt, welke grassoort moet je dan kiezen?

Als je graszaad wilt gaan kopen, zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. Er zijn veel grassoorten, met elk zijn eigen unieke eigenschappen. Zo kun je voor elk type gebruik van je gazon een geschikt zaad aanschaffen, om je gazon zo optimaal mogelijk te laten groeien.

Tegenwoordig zijn er bij tuincentra diverse soorten grassoorten te koop. Het belangrijkste waar je op moet letten bij de aankoop van zaad is dat het graszaad geschikt is voor de bestemming waarvoor je het gazon gaat gebruiken.

Als je hier niet op let of slechte kwaliteit koopt, kan het gebeuren dat je gazon snel lelijk wordt of slecht groeit. Ook kan het gebeuren dat veel van het graszaad gewoonweg niet of slecht uitloopt.

Graszaad moet voorzien zijn van het NAK keurmerk (Nederlandse Algemene Keuringsdienst). NAK staat in dienst van de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI).

Het NAK keurmerk houdt in dat het bedrijf dat het graszaad produceert, correct en volgens de regels werkt. Verder moet het laboratorium van het zaadbedrijf
aan bepaalde eisen voldoen, om op deze manier graszaad van topkwaliteit te produceren. Door het NAK keurmerk ben je verzekerd van goedgekeurd graszaad.

Grassoorten te over. Welke grassoort is geschikt voor jouw gazon?

Er zijn vele grassoorten waardoor je voor elke situatie een geschikte soort kan kopen. Als je een gazon wilt zaaien op erg natte grond of in de schaduw moet je een andere soort graszaad gebruiken dan wanneer je bijvoorbeeld een grasveld wilt zaaien die altijd in de zon ligt op droge grond.

Ook het gebruik van het gazon is belangrijk voor de grassamenstelling. Een grasveld bestaat meestal uit meerdere soorten gras, zodat je een perfect grasveld krijgt voor de gewenste toepassing. Je kunt denken bij toepassingen aan de volgende doeleinden waarvoor je een grasveld kunt gebruiken.

 • Speelgazon
 • Siergazon
 • Sportgazon
 • Schaduwrijk gazon
 • Zonovergoten gazon

Kortom: zorg er dus voor dat je een juist type grassoort koopt voor jouw unieke situatie.

Wil je meer informatie ontvangen over Gras? Meld je aan voor ‘ Gazon Geheimen‘! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over Gras en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

Gras Zaaien is opgericht vol passie voor een groen gazon. Op gras zaaien is alle informatie te vinden die jij nodig hebt voor jouw gazon. Tevens is er het waardevolle e-book te verkrijgen: Gras & Gazon – Het complete handboek.

2 Reacties op Grassoorten

  • GrasZaaien schreef:

   Jazeker, je kunt er voor kiezen om drainage aan te leggen, maar dit is wel een dure aangelegenheid.
   Uiteraard het op afschot leggen van het grasveld kan ook helpen om het teveel aan water goed af te voeren.
   Of dit zo makkelijk te realiseren is in jouw situatie weet ik niet. Hopelijk heb je wat aan de tips.
   Succes met je grasveld deze zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Gras & Gazon Handboek

Gras & Gazon - Het complete handboek