Alles over Gras

Gras verticuteren

Gras verticuteren
Gras verticuteren; wat is dat precies en waar is het voor nodig?
Dit zijn vragen die ik vaak gesteld krijg. Daarom heb ik dit artikel uitgeschreven om het gras verticuteren uit te leggen.

Als je gras maait, blijft er altijd gras achter op het grasveld. Ook als je een opvangbak gebruikt of het gazon naharkt. Op den duur zal dit gras een ‘viltlaag’ gaan vormen op de grond tussen het gras. Dit bevordert de groei van mos, wat we natuurlijk niet willen.

Verticuteren is een goede oplossing om deze viltlaag en het mos te verwijderen. Je gazon verticuteren zal je zeker één a twee keer per jaar moeten doen voor een optimale groei van je gras. Je grasveld wordt door het verticuteren gereinigd. Het beste kun je dit in het voorjaar doen.

Een verticuteermachine is een apparaat met allemaal messen onder een soort grasmachine. Door het rijden draaien deze messen in de grond de wortels kapot. Doordat de messen in de grond snijden kunnen lucht en licht beter in het gazon komen. Door alle sneden in het gazon zal de bodem het regenwater ook beter opnemen.

Gras verticuteren – waar zorgt het voor?

Gras verticuteren is belangrijk voor een optimale groei van je grasveld. Verticuteren doe je om:

  • de viltlaag en het mos uit je gras te verwijderen;
  • de wortelgroei van het gras te bevorderen;
  • de bodem open te werken, hierdoor is het beter toegankelijk voor water, zuurstof en licht;
  • te voorkomen dat er paddenstoelen en schimmels ontstaan;
  • om een mooie, groene en stevige grasmat te krijgen en te houden.

Zoals je hoort; verticuteren hoort echt bij het onderhoud van je grasveld. Je gazon ziet er wel wat gehavend uit als je klaar bent, maar binnen twee a drie weken heb je weer een prachtgazon!

Wil je meer informatie ontvangen over Gras? Meld je aan voor ‘ Gazon Geheimen‘! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over Gras en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

Gras Zaaien is opgericht vol passie voor een groen gazon. Op gras zaaien is alle informatie te vinden die jij nodig hebt voor jouw gazon. Tevens is er het waardevolle e-book te verkrijgen: Gras & Gazon – Het complete handboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Gras & Gazon Handboek

Gras & Gazon - Het complete handboek