Alles over Gras

Gras maaien

Gras maaien

Gras maaien is een klus die niet elke gazonbezitter leuk vindt om te doen.
Toch is het maaien van je gras erg belangrijk!
Hoe gaat gras maaien precies in zijn werkt en waar moet je op letten?

Of je nu een gazon zelf gezaaid hebt of je hebt graszoden gelegd, gras maaien zul je altijd moeten doen. Regelmatig grasmaaien zorgt voor een gezond en dicht gazon.
Vooral in het voorjaar en het einde van de zomer zijn twee piekmomenten waarop het gras erg hard groeit. In deze periodes zal gras maaien zeker 1 a 2 keer in de week moeten gebeuren.

Gras maaien

Let bij het maaien van het gras wel op de afstelling van de grasmaaier. Als je het gras te kort maait, kan het gazon verbranden in de zon. Ook onkruid, zoals mos, krijgt  snel vat op je gazon als je dit te kort maait. Als je het gras te lang laat groeien, zal het zich niet goed ontwikkelen. Een juiste hoogte bij grasmaaien is daarom erg belangrijk.

Het is het beste om je gazon op een gemiddelde hoogte te maaien. Je moet het gras niet te kort laten, maar ook niet te lang. Gemiddeld is gras met een lengte van 3 cm voor een gazon prima. Voor een speelgazon waarop wordt gevoetbald etc, kan je het gras 3 á 4 cm laten, omdat het dan wat minder snel beschadigd.

Mocht je een siergazon hebben en zo min mogelijk willen gras maaien, dan kun je er voor kiezen om de hoogte van de grasmaaier in te stellen op 2 cm hoogte.

Het is belangrijk dat de messen van je grasmaaier erg scherp zijn. Als dit niet het geval is, zal het gras niet afgesneden worden, maar eraf geslagen of gehakt worden. Je gras zal er lang over doen om te herstellen en soms zelfs beschadigen en vatbaar worden voor ziekten. Zorg dus voor scherpe messen onder je grasmaaier en maak ze na elke maaibeurt schoon om ziekteverspreiding te voorkomen.

Je kunt je ook inschrijven op ‘Gazon Geheimen‘! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over Gras en onderhoud via de mail! Klik hier om je aan te melden.

Gras Zaaien is opgericht vol passie voor een groen gazon. Op gras zaaien is alle informatie te vinden die jij nodig hebt voor jouw gazon. Tevens is er het waardevolle e-book te verkrijgen: Gras & Gazon – Het complete handboek.

2 Reacties op Gras maaien

 • Ilse van den Boom schreef:

  Goedemorgen,

  Bovenstaande snap ik. Nu heb ik net mijn gazon gezaaid. Daarbij is er een stuk goed uitgeschoten (had goed zaad) en een stuk was niet uitgeschoten. Dit heb ik nogmaals gezaaid, maar nu met ander (wel goed zaad). Ik heb nu dus een stuk met lengte ca 5-8 cm en een stuk met lengte tot 4 cm. Moet ik dit toch alvast een keer maaien?

  Mijn inziens wel, want dan gaat het gras sowieso weer beter groeien. Daarnaast worden de lengtes gelijk en kan ik eventueel bijzaaien waar nodig.

  Hopelijk kunt u mij van een antwoord voorzien.

  Met groet,

  Ilse van den Boom

  • GrasZaaien schreef:

   Beste Ilse,

   Klopt, je kan het grasveld in zijn geheel maaien om de lengtes gelijk te maken.
   Wel moet je erop letten bij het korte gras dat er voldoende wortels zijn ontwikkeld. Dit zorgt er voor dat de grond stevig wordt.
   Als dit niet gebeurd is kan je grasmaaien sporen trekken / weg zakken, omdat de grond te zacht is. Dit blijf je zien als je grasveld volgroeit is.

   Eerst de grondhardheid testen, dan gras maaien. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Gras & Gazon Handboek

Gras & Gazon - Het complete handboek