Alles over Gras

Kalk voor je gazon – Kalk in het voorjaar

Gras-Gazon-kalk-voorjaar
Het gazon moet de nodige voedingstoffen krijgen om zijn wortels goed te laten groeien zodat je een goed en gezond gazon krijgt.

Een sterk gazon zorgt voor een mooie uitstraling en minder onderhoud in de zomer.

Kalk toedienen aan je gras of gazon is hiervan een essentieel onderdeel in het voorjaar.

Kalk voor je gazon in het voorjaar

Om gras goed te laten groeien heeft de bodem een zuurgraad nodig tussen de 6,0 en 7,0 pH. Een waarde die lager is dan 6 pH, belemmert de werking van de voedingstoffen in de bodem die de wortels en het gazon hard nodig hebben voor de groei.
Een zuurgraad boven de 7,0 pH zorgt voor een slechtere opname van voedingstoffen door de wortels.

Door een verkeerde kalkwaarde van de grond zal het gazon niet sterk genoeg groeien en ongezond zijn. Hierdoor kan het voorkomen dat onkruid snel de kop opsteekt en het gras ook slechter groeit, waardoor er kale plekken in het gazon zouden kunnen verschijnen.

In het tuincentra zijn verschillende testen te krijgen om de zuurgraad van de grond te meten. De zuurgraad van de grond kun je aanpassen door kalk te strooien op je gazon in het voorjaar.

Bij de nagenoeg alle gazons is het nodig kalk te strooien. De juiste pH-waarde voor de bodem van het gazon is dus erg belangrijk.

Kalk kun je éénmalig jaarlijks strooien tussen november en maart. Meestal kun je kalk voor het gazon kopen in verpakkingen van ongeveer 1 – 1,5 kg. Hier kun je een gazon mee bekalken van ongeveer 10m3.
Als je kalk korrels aanschaft speciaal voor gazons, dan zal deze snel oplossen op je gazon. Zorg er voor dat je na het kalk strooien sproeit met water of wacht een regenbui af.
Dit zorgt voor een nog snellere opnamen van het kalk door je gazon.

Succes met je gazon en gras bekalken dit voorjaar!

Je kunt je ook inschrijven op ‘Gazon Geheimen‘! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over Gras en onderhoud via de mail! Klik hier om je aan te melden.

Gras Zaaien is opgericht vol passie voor een groen gazon. Op gras zaaien is alle informatie te vinden die jij nodig hebt voor jouw gazon. Tevens is er het waardevolle e-book te verkrijgen: Gras & Gazon – Het complete handboek.

2 Reacties op Kalk voor je gazon – Kalk in het voorjaar

 • marijke van Aalst schreef:

  Ik heb een vraag: mijn zak mer kalk is verhard, bestaat nu uit grote brokken.
  Kan ik dat in heet water laten oplossen en dan alsnog gebruiken?
  Dank voor een evt. reactie!
  met vriendelijke groet,
  Marijke van Aalst

 • Evert schreef:

  Bedankt voor je mail m.b.t. het toedienen van Kalk op je gazon. Was mij ontschoten. Ik ga er gelijk mee aan de slag. Ik heb nog kalk liggen voor mij gras, dus komt helemaal goed dit voorjaar. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Gras & Gazon Handboek

Gras & Gazon - Het complete handboek